Μετεγκατάσταση μικροβιολογικού εργαστηρίου ζώων σε αυτοτελές κτίριο.
Σχεδιασμός των εγκαταστάσεων του εργαστηρίου σε δύο στάθμες και των γραφείων υποστήριξης σε ανεξάρτητο επίπεδο.
Στη νέα λειτουργία του κτιρίου προβλεπόταν ενιαία χρήση του, με τον όροφο να φιλοξενεί τις γραφειακές εγκαταστάσεις και τις δύο κατώτερες στάθμες -ισογείου και υπογείου-να φιλοξενούν τις επιμέρους εργαστηριακές λειτουργίες του κέντρου. Πρωταρχικός στόχος της μελέτης υπήρξε η δημιουργία ευχάριστων χώρων εργασίας με ισότιμη επεξεργασία των δύο εργαστηριακών επιπέδων. Παράμετροι σχεδιασμού επίσης υπήρξαν ο έλεγχος πυκνότητας των εργαζόμενων, οι ανεμπόδιστες λειτουργίες των επιμέρους εργασιών, η ανεξάρτητη προσπέλαση των χώρων εργασίας (κυρίως την παραλαβή δειγμάτων και άλλες μολυσματικές διαδικασίες) και η εσωτερική ή υπαίθρια εκτόνωση του προσωπικού την ώρα του διαλλείματος. Περιορισμένης έκτασης εσωτερικές και εξωτερικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις προσέδωσαν στο σύνολο του εργαστηρίου μία σύγχρονη και μοντέρνα αισθητική. Η εισαγωγή φυσικού φωτός, η αποφυγή φαινομένων θάμβωσης, η ελεγχόμενη σκίαση, η προστασία από την υπερθέρμανση και το θόρυβο αλλά και ο επαρκής γενικός ή στοχευμένος τεχνητός φωτισμός υπήρξαν αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης.
Το κτίριο που μελετήθηκε βρίσκεται σε γωνιακό οικόπεδο του Δήμου Αγίας Παρασκευής, με την γωνία να έχει νοτιοδυτικό προσανατολισμό. Πρόκειται για διώροφο κτίριο με υπόγειο βοηθητικών χρήσεων, κατοικία στον Α όροφο και επαγγελματική χρήση στο ισόγειο και τον ημιόροφο.Οι εργαστηριακές λειτουργίες του κέντρου φιλοξενήθηκαν στις δύο κατώτερες στάθμες (υπογείου και ισογείου) και η αντιμετώπιση τους ήταν κοινή : δύο αξονικές κινήσεις χωροθετούν τον εξοπλισμό εκατέρωθεν, σε τέσσερις επιμήκης ζώνες και καταλήγουν σε κεντρικό χώρο προετοιμασίας ή επεξεργασίας των δειγμάτων. Η είσοδος των επισκεπτών παραμένει στον ισόγειο όροφο και γίνεται από την κεντρική είσοδο, ενώ η παραλαβή των δειγμάτων διαχωρίζεται και χωροθετείται στον υπόγειο όροφο από ανεξάρτητη πρόσβαση. Στην εσωτερική λειτουργία του ισογείου δίνεται έμφαση στο κεντρικό τραπέζι προετοιμασίας των δειγμάτων, όπου συγκεντρώνονται οι περισσότεροι εργαζόμενοι και δαπανούν τη μεγαλύτερη διάρκεια της εργασίας τους. Έτσι επιλέχθηκε η στροφή του χώρου αυτού προς τον ησυχότερο από τους δύο δρόμους του οικοπέδου. Δευτερεύουσα έξοδος επιτρέπει την εκτόνωσή του σε αυλή με φύτευση και σκίαση που υλοποιείται με ολόσωμη κατασκευή μεταλλικού σκελετού και ξύλινων σταθερών περσίδων.
Η γωνία του εργαστηρίου με τα διώροφου ύψους υαλοστάσια προστατεύεται από το θόρυβο της λεωφόρου και τον έντονο ηλιασμό από κατασκευή πλήρωσης της όψης, με επιλεγμένα μόνο ανοίγματα. Η συμπαγής αυτή γωνία αποτελεί και το στοιχείο αναγνωρισιμότητας του κτιρίου. Η υπόγεια στάθμη ακολουθεί την ανάλογη φιλοσοφία. Η φαρδιά πορεία εισόδου λειτουργεί ως ημιυπαίθριος χώρος καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του εργαστηρίου και εισάγει φυσικό φωτισμό στον χώρο. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί στον διαχωρισμό των μολυσματικών χώρων και χρήσεων από τους χώρους μελέτης των δειγμάτων. Στον όροφο οι παρεμβάσεις υπήρξαν ελάχιστες. Προβλέπεται όμως πανέλο σκίασης σταθερών περσίδων για αποφυγή υπερβολικού ηλιασμού και υπερθέρμανσης στο εσωτερικό.